Ads 468x60px

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ψηφιακές βοηθοί, ηχορύπανση και καλοί τρόποι

Παλαιότερα, αν βλέπαμε κάποιον να μιλάει μόνος του στο δρόμο, θεωρούσαμε πως είχε ξεφύγει από αυτό τον κόσμο και επιβίωνε στην ολόδική του … στρατόσφαιρα. Οι καιροί άλλαξαν, ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα και τα hands free και πλέον δεν μας φαίνεται παράξενο. Η γράφουσα βέβαια, περπατώντας στο δρόμο, εξακολουθεί να προσπαθεί να παρατηρήσει αν αυτός ο άνθρωπος που περπατάει στην αντίθετη κατεύθυνση και μιλάει μόνος του, φοράει κάποιο ακουστικό, ή είναι απλά… φευγάτος.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που αντιμετωπίζουμε συχνά είναι ανθρώπους να μιλάνε στο τηλέφωνό τους και ακούμε όλοι μα όλοι τα οικογενειακά ή τα συναισθηματικά τους ζητήματα. Σε κάποιες άλλες χώρες που οι καλοί τρόποι ορίζονται με ανεπίσημους κανονισμούς, η θορυβώδης χρήση των κινητών συσκευών απαγορεύεται και οι παραβάτες… νουθετούνται. Σε τρένα ή μετρό, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, αλλά αν μιλάει πολύ ώρα, δυνατά, χωρίς να σέβεται την ησυχία των υπόλοιπων ανθρώπων, του κάνουν παρατήρηση. Κι έτσι πρέπει άλλωστε. Κανέναν δεν αφορά η ιδιωτική συζήτηση μεταξύ δύο συνομιλητών.

Τι γίνεται όμως τώρα που η ψηφιακές βοηθοί, όπως το Siri, μπαίνουν στην καθημερινότητά μας; Από την πρώτη στιγμή που τo Android, αλλά και κάμποσες εφαρμογές, έδωσαν την δυνατότητα στους χρήστες του να δίνουν απλές φωνητικές εντολές για αναζητήσεις στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε το κοινωνικό φαινόμενο να βρίσκεται ένας άνθρωπος στη μέση του δρόμου, ή του λεωφορείου και να λέει κάτι … «κουφό» στη συσκευή του όπως «τεχνητές οδοντοστοιχίες».

Με το Siri να έχει λανσαριστεί ως η φωνητική εναλλακτική της πληκτρολόγησης, στις χώρες που αυτό χρησιμοποιείται, οι επιβάτες του τρένου ή του λεωφορείου παρατηρούν συνεπιβάτες τους να λένε πολύ προσωπικά πράγματα στο τηλέφωνό τους, όπως… «μωρό μου, πέρασα πολύ καλά εχθές» ή «μήνυμα στη γραμματέα μου: πες σε αυτόν τον ανόητο ότι θα κάνουμε το meeting στις 11«. Πόσους από εμάς τους υπόλοιπους μας αφορούν αυτά; Θα πρέπει να τα ακούμε; Η χρήση των φωνητικών λειτουργιών των κινητών μας συσκευών είναι κάτι πολύ καινούριο για να υπάρχουν «κανόνες» καλής συμπεριφοράς. Ίσως, όμως, είναι καλή αφορμή να δημιουργηθούν. Όπως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κοινωνική μας συμπεριφορά, σεβόμενοι την ύπαρξη και την ησυχία των άλλων σε άλλα πράγματα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας κώδικας συμπεριφοράς για την χρήση κάθε… Siri.

Source: http://www.digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...