Ads 468x60px

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Guitar Recording σε Mac HOW-TO


Ανέκαθεν οι Macintosh υπολογιστές αποτελούσαν τον καλύτερο φίλο ενός μουσικού εξαιτίας της αξιοπιστίας και των επαγγελματικών εφαρμογών που προσέφεραν.
Ακόμα και σήμερα τα μεγαλύτερα στούντιο και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες προτιμούν υπολογιστές και εφαρμογές για Macintosh για την ηχογράφηση, επεξεργασία και παραγωγή μουσικών κομματιών και άλμπουμ.
Γι’ αυτό πριν αρκετούς μήνες είχαμε παρουσιάσει μερικές εφαρμογές για μουσικούς γενικότερου περιεχομένου στα πλαίσια του MacUser Picks. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε ένα πιο εξειδικευμένο κομμάτι και θα δούμε δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδέσουμε την κιθάρα μας στον υπολογιστή και να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια.
Γ Ε Ν Ι Κ Α
Πριν πάμε σε πιο ειδικό εξοπλισμό να αναφέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά που διαθέτουμε ήδη: την κιθάρα με τον ενισχυτή μας και τον υπολογιστή με το ενσωματωμένο μικρόφωνο. Βέβαια, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ποιότητα που θα έχουμε στις ηχογραφήσεις μας.
Προτείνω, λοιπόν, την αγορά μιας εξωτερικής κάρτας ήχου. Οι επιλογές μας εδώ είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Δημοφιλείς προτάσεις είναι η FastTrack της M-Audio, η US-100 της Tascam και η One της Apogee. Από και και πέρα μπορείτε είτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στην κάρτα ήχου και να ηχογραφήσετε κατευθείαν τους ήχους που βγάζει ο ενισχυτής σας είτε να συνδέσετε την κιθάρα στην κάρτα ήχου και να χρησιμοποιήσετε κάποια software εξομοίωση (θα δούμε περισσότερα για αυτό παρακάτω).
Apogee One
Δεν θα ασχοληθώ με όλες τις περιπτώσεις, όμως, μιας και δεν είμαι ειδικός επί του θέματος αλλά θέλω να δώσω μερικές γενικές οδηγίες και μια πιο σφαιρική εικόνα που πιστεύω θα φανούν πολύ χρήσιμες στον μέσο μουσικό που θέλει να καταγράψει τις ιδέες του και γιατί όχι να δημιουργήσει και μερικά κομμάτια.
Να αναφέρω, βέβαια, και τον εξοπλισμό μου ώστε να καταλάβουμε περίπου για τι μιλάμε: κιθάρα ESP με custom Häussel passive μαγνήτες και MacBook Pro 15” ενώ ο μουσικός μου προσανατολισμός κλίνει προς το metal.
A P O G E E   J A M
Επέλεξα το JAM της Apogee, έναν αντάπτορα που επιτρέπει τη σύνδεση της κιθάρας με έναν Macintosh, iPhone ή iPad. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πολύ απλά και τα πάντα δουλεύουν χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις. Δυστυχώς, σε μια τέτοια περίπτωση η έλλειψη καλής κάρτας ήχου φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.
Apogee JAM
Δοκίμασα το JAM με το GarageBand, το MainStage και το Amplitube 3 σε Macintosh και δεν μπόρεσα να μείνω ικανοποιημένος με τις εξομοιώσεις αυτών των προγραμμάτων. Εάν είστε αρχάριος σίγουρα δεν θα έχετε πρόβλημα με την ποιότητα αλλά εάν έχετε υψηλές βλέψεις και έχετε «γευτεί» ήχους από Mesa/Boogie κτλπ φοβάμαι ότι δεν θα αποφύγετε την αγορά εξωτερικής κάρτας ήχου.
Δύο σημαντικές σημειώσεις, όμως, προτού συνεχίσουμε: η χρησιμοποίηση κιθάρας με active μαγνήτες (πχ, EMG) είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μια κιθάρα με passive όσον αφορά metal ήχους. Επίσης, το GarageBand και το AmpKit+ για το iPhone έχει παραδόξως ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από το MacBook Pro.
L I N E 6   P O D  HD
Αφού, λοιπόν, έγινε σαφές ότι χρειαζόμουν μια εξωτερική κάρτα ήχου αποφάσισα αντί αυτού να κοιτάξω τις λύσεις για all-in-one hardware εξομοιώσεις. Κατέληξα, λοιπόν, στην σχετικά φθηνή, αξιόπιστη και πολύ καλή όπως φαίνεται λύση της Line6 και του Pod HD.
Line6 Pod HD
Η Pod HD μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξεχωριστή προενίσχυση και να συνδεθεί στον υπολογιστή λειτουργώντας ως εξωτερική κάρτα ήχου με τις δικές της εξομοιώσεις. Το αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα είναι έτη μπροστά από την προηγούμενη περίπτωση του JAM διατηρώντας ταυτόχρονα την απλότητα του plug&play. Βέβαια, θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να φτιάξετε τα δικά σας presets και να βρείτε τους δικούς σας ήχους αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σίγουρα.
R E C O R D I N G
Έχοντας «καθαρίσει» από την επιλογή του κατάλληλου hardware αυτό που μένει είναι να επιλέξουμε το σωστό πρόγραμμα για την ηχογράφηση και παραγωγή του κομματιού μας. Το πιο απλό είναι το GarageBand, βέβαια, που έρχεται προ-εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και φαντάζομαι ότι αρκεί για τους περισσότερους. Ρίξτε μια ματιά, επίσης, στο θαυματουργό και δωρεάν Audacity που είναι ένα μικρό διαμάντι από μόνο του.
Logic Pro
Εάν είστε πιο απαιτητικοί μπορείτε να κοιτάξετε και σε πιο ακριβές και ποιοτικές λύσεις όπως το Logic Pro, Pro Tools, Cubase, Audition κτλπ.
Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ
Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν δύο πολύ απλές λύσεις για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας. Ανάλογα με το budget σας μπορείτε να κάνετε θαύματα όσον αφορά την ηχογράφηση στον υπολογιστή.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν είναι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό σας πάτε στη λύση κάρτας ήχους+μικρόφωνο ή αν θέλετε digital modelling πάτε στη λύση της κάρτας ήχου+software ή κάποιας ειδικής προενίσχυσης (Pod HD, Axe FX II κτλπ).
Εάν ασχολείστε με την ηχογράφηση στον υπολογιστή θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσατε να μοιραστείτε τα δικά σας tips και τον τρόπο με τον οποίο ηχογραφείτε τη κιθάρα σας στον υπολογιστή στα σχόλια παρακάτω.
Source: http://www.macuser.gr/guitar-recording-mac-8950/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...