Ads 468x60px

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Απόψεις: MacBook Air ή iPad?

Του Δημήτριου Γεωργουλά

Με τα ultrabooks σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους θέλοντας να κοιτάξουν κατάματα τα MacBook Air της Αpple και με το αναμενόμενο και πολλά υποσχόμενο iPad3 να είναι μόνο μήνες αν όχι εβδομάδες μακριά, εύλογα γεννιέται το ερώτημα MacBook Air ή IPad?  

Καταρχήν να τονίσουμε ότι κανένα από τα 2 δεν είναι υποκατάστατο ενός MacBook Pro ή ενός iMac/Mac Mini ή στην τελική ενός υπολογιστή για τις λεγόμενες “βαριές δουλειές” όχι ότι για παράδειγμα ότι ένα MacBook Αir δεν θα τρέξει το Photoshop αλλά αν θέλετε ένα τέτοιο μηχάνημα καλύτερα να πάτε σε άλλη κατηγορία. 

Ας κάνουμε μια επισκόπηση και στα 2:

MacBook Air:

Tόσο το μοντέλο 11 ιντσών, όσο και το μοντέλο των 13 ιντσών του MacBook Air διαθέτουν τώρα την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel, τους Core i5 και i7. Με ταχύτητες που φτάνουν τα 1,8 GHz και ακόμα πιο γρήγορη μνήμη, ο νέος MacBook Air διαθέτει επιδόσεις που ξεπερνούν έως και 2,5 φορές τις επιδόσεις των αντίστοιχων μοντέλων προηγούμενης γενιάς. Ο MacBook Air διαθέτει επίσης επεξεργαστή γραφικών Intel HD Graphics 3000, ο οποίος περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη μηχανή κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι τα βίντεο που βλέπεις αλλά και οι κλήσεις FaceTime παίζουν πιο ομαλά, αποκρίνονται καλύτερα και είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Με μία μόνο θύρα, ο MacBook Air υποστηρίζει μια νέα γενιά περιφερειακών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητες 12 φορές υψηλότερες από αυτές της σύνδεσης FireWire 800 και έως και 20 φορές υψηλότερες από σύνδεση USB 2.0.

Με την τεχνολογία flash, η εκκίνηση του υπολογιστή σου γίνεται αμέσως και η πρόσβαση στα δεδομένα γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Η τεχνολογία flash δίνει την καταπληκτική δυνατότητα στον MacBook Air να παραμένει σε κατάσταση αναμονής για έως και 30 ημέρες.

O MacBook Air διαθέτει πλήρες πληκτρολόγιο που επιτρέπει μια φυσική και εύκολη πληκτρολόγηση. Τώρα που το πληκτρολόγιο διαθέτει και οπίσθιο φωτισμό, μπορείς να πληκτρολογείς με άνεση ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Οι κινήσεις Multi-Touch στο OS X Lion κάνουν το χειρισμό του MacBook Air σου πιο διαισθητικό, άμεσο και διασκεδαστικό. Επίσης, το ευρύχωρο trackpad με τεχνολογία Multi-Touch έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν τη μέθοδο χειρισμού.

Παρά το εξαιρετικά μικρό μέγεθός του, ο MacBook Air διαθέτει πλούσιο στερεοφωνικό ήχο.
Η οθόνη έχει πάχος μόλις 4,86 χιλιοστά (0,19 ίντσες), αλλά η ανάλυση είναι τόσο υψηλή που αισθάνεσαι ότι κοιτάς μια πολύ πιο μεγάλη οθόνη.

Απόλαυσε την άνεση που σου προσφέρουν 4 εκατομμύρια pixel και επωφελήσου από μια σειρά από επιπλέον πλεονεκτήματα: Gigabit Ethernet, FireWire 800, μια επιπλέον θύρα Thunderbolt, τρεις θύρες USB, μια κάμερα FaceTime HD, στερεοφωνικό ήχο 2.1 και ενσωματωμένο μικρόφωνο.


iPad2: 


Όταν ξεκινήσεις με το iPad 2, θα είναι δύσκολο να σταματήσεις. Αυτή είναι η βασική ιδέα του ολοκαίνουριου σχεδιασμού. Είναι 33 τοις εκατό πιο λεπτό και έως 15 τοις εκατό πιο ελαφρύ, ώστε να είναι ακόμη πιο άνετο στο χέρι. Και η περιήγηση στο web, η ανάγνωση των email, η παρακολούθηση ταινιών και το διάβασμα βιβλίων γίνονται τόσο εύκολα που θα ξεχάσεις ότι όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στην προηγμένη τεχνολογία της Apple.

  • Διπύρηνο A5 chip. Ταχύτητα, επί δύο.
  • Ταχύτατα γραφικά.
  • Ακόμη και με το νέο, πιο λεπτό και πιο ελαφρύ σχεδιασμό, το iPad μπορεί να λειτουργεί για 10 ώρες χωρίς φόρτιση, όπως το παλιό
  • Στο iPad υπάρχουν δύο κάμερες, μία στην μπροστινή πλευρά και μία στην πίσω.
  • Οθόνη με οπίσθιο φωτισμό LED.

Με τον ενσωματωμένο αισθητήρα κίνησης, όταν στρέφεις το iPad σε οριζόντια ή κάθετη θέση ή το γυρίζεις ανάποδα, οτιδήποτε βλέπεις ή διαβάζεις προσαρμόζεται ανάλογα στην οθόνη. Και τώρα, ο αισθητήρας κίνησης, το γυροσκόπιο τριών αξόνων και η πυξίδα συνεργάζονται.

Η λειτουργία video mirroring είναι καινούρια για το iPad. Με αυτήν, μπορείς να δείξεις σε ένα μεγάλο κοινό μια εφαρμογή, μια ιστοσελίδα, μια παρουσίαση, ένα βίντεο, μια ταινία ή μια φωτογραφία.


Με βάση τα παραπάνω μιλάμε λοιπόν για 2 μηχανήματα με απίστευτες δυνατότητες και υψηλά χαρακτηριστικά.

Όντας κάτοχος και των 2 μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι όποια και να είναι η επιλογή σας ειλικρινά δεν θα χάσετε!!! Ποια όμως θα είναι αυτή?



Πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά για τι χρήση το θέλετε. 

Αν ξεκινήσουμε από το iPad τότε είναι αυτό το μηχάνημα που θα σας προσφέρει την μεγαλύτερη διασκέδαση με τον πιο άνετο τρόπο. Με άπειρες εφαρμογές από το App Store θα γίνει ο καλύτερος σύντροφος σας. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα email σας και γενικότερα ότι κάνετε καθημερινά τον ελεύθερο σας χρόνο μπροστά στον υπολογιστή σας με το iPad γίνονται ακόμη πιο εύκολα και ευχάριστα. Η ανάγνωση ebooks επίσης είναι μια εμπειρία από μόνη της και φυσικά μια πληθώρα παιχνιδιών για να περάσετε αμέτρητες ώρες χαράς. Το iPad είναι και δημιουργικό και φυσικά απευθύνετε και σε επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών, είπαμε από πίσω του υπάρχει το App Store. 

Με άλλα λόγια με το iPad ειλικρινά κατάλαβα τι εστί μετά-pc εποχή! Και το έχω σχεδόν πάντα μαζί μου!

Το MacBook Air από την άλλη είναι για μένα η πιο σοβαρή επιλογή και απευθύνεται καθαρά σε επαγγελματίες ακόμη και από χρηματικής άποψης μιας και κάνει αρκετά παραπάνω χρήματα από το iPad. Αν χάνει στην διασκέδαση κερδίζει στην συνδεσιμότητα και στο πληκτρολόγιο.

Για παράδειγμα κειμενογράφο έχουν και τα 2 αλλά ενώ στο iPad γράφετε άνετα ένα post ή ένα email θα ζοριστείτε λίγο να γράψετε ένα άρθρο η να δουλέψετε μια παρουσίαση κάτι που θα το κάνετε πάρα πολύ εύκολα με το MacBook Air. 

Επίσης με το Air μπορείτε να συνδέσετε τα πάντα από εξωτερικές συσκευές κάτι που με το iPad δεν είναι τόσο εύκολο. 
Με άλλα λόγια το MacBook Air είναι ένας ελαφρύς και ισχυρός laptop που δεν θα αντικαταστήσει όμως εύκολα ένα MacBook Pro ή ένα laptop υψηλών χαρακτηριστικών. Για μένα, απευθύνεται, το ξανά τονίζω, περισσότερο σε επαγγελματίες που θέλουν ένα ελαφρύ laptop για να το έχουν μαζί τους στις δουλειές τους και λιγότερο σε απλούς χρήστες. 
 

6 σχόλια:

  1. Δημητράκη, κατά την άποψή μου το καθένα κάνει εντελώς διαφορετική δουλειά. Ένας επαγγελματίας θα πρέπει να τα έχει κ τα 2, ένας απλός χρήστης ίσως μόνο το ένα από τα δύο...το ποιο το αποφασίζει ο ίδιος.

    τα χαιρετίσματά μου στον Βόλο :)

    Γερμανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και ένα μέτρο συγλίσης άλλα ναί συμφωνούμε ;)

    χαχαχα γέλασα με το "Δημητράκη" :)

    Θα νομίζει και κανένας πως είσαι κανένας μεγάλος σε ηλικία χαχαχαχα

    Τα χαιρετίσματα μου στην Λάρισσα :) άμα ξεμπερδέψω απο γιατρούς θα σας έρθω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεράματα! Θα σου πώ αλλά όχι απο εδώ χαχαχαχα κάτι με αιματολογικές εξετάσεις κλπ αλλά εντάξει καλά είμαι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εγω συμφωνω οτι ειναι διαφορετικη κατηγορια, αλλα μου αρεσουν τα review σου δημητρακη (χα χα επιτηδες το γραφω κι εγω ετσι) . τι ταξη πας? θες να σου αγορασω μαλλι της γριας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θελω κοκκορακι!!!!!!! χαχαχαχα ναι μου παππουδιασατε ξαφνικα χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...