Ads 468x60px

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το iPad και η μετά PC εποχή



Στις παρουσιάσεις των προϊόντων της Apple είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο, το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και αυτό ακριβώς συνέβη και με την παρουσίαση του νέου iPad. Όμως, η παρουσίαση είχε πολλά ακόμη σημεία που δείχνουν ότι η Apple έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική και σε αυτήν, όπως όλα δείχνουν, το tablet της (iPad) και όχι το smartphone της (iPhone) παίζει το κεντρικό ρόλο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ ξεκίνησε μιλώντας για την μετά PC εποχή (post-PC era). Συμφωνώ ότι δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε αυτήν, αλλά είμαστε καθ’ οδόν. Ιδίως από τη στιγμή που τα tablets αντικαθιστούν σταδιακά τους φορητούς υπολογιστές στο σπίτι και στο γραφείο. Και το tablet τείνει να γίνει το κέντρο ελέγχου του ψηφιακού “μικροσύμπαντος” του κάθε ανθρώπου. Με το smartphone να αποτελεί την προέκταση αυτού του κέντρου. (Επιμένω, πάντως, πως τα “μεγάλα” tablets με οθόνες των 10 ιντσών δεν είναι ιδανικά για χρήση εν κινήσει).
Αυτό τον ρόλο του κέντρου ελέγχου είχε μέχρι τώρα το PC και προσπαθούσε να τον διεκδικήσει και η τηλεόραση. Η Apple -αλλά και η Microsoft- πιστεύουν ότι το tablet θα είναι ο νικητής τελικώς σε αυτή τη “μάχη”. Και αρχίζω να πιστεύω πως η Apple δεν πρόκειται καν να βγάλει τη δική της τηλεόραση. Ή αν βγάλει θα είναι μία “κλασική” συμβατική τηλεόραση που θα έχει όμως ενσωματωμένο το Apple TV, το οποίο η ομάδα του Τιμ Κουκ συνεχίζει να προωθεί παρά το γεγονός ότι η επιτυχία του δεν είναι ανάλογη με εκείνη των i-συσκευών της εταιρείας.
Σημειώστε το εξής: στην παρουσίαση της περασμένης Τετάρτης εμφανίστηκε και το Apple TV. Μήπως, λοιπόν, η Apple θέλει να συνδέσει την τηλεόραση με το iPad; Προφανέστατα, ναι, είναι η απάντηση, καθώς πλέον αρχίζουμε να μιλάμε για ένα οικοσύστημα που έχει μία κοινή βάση: το λειτουργικό σύστημα. Και στην περίπτωση της Apple, αυτό είναι το iOS, το οποίο σταδιακά θα κάνει την εμφάνιση του και στους Mac υπολογιστές της εταιρείας.


Υποστηρίζω ότι το iPad είναι ο κεντρικός άξονας της στρατηγικής της Apple, γιατί θέλει να το μετατρέψει σε μία συσκευή που να μπορεί να κάνει ότι και ένας υπολογιστής σήμερα. Το iPhoto που ήλθε και στο iPad είναι ένα δείγμα. Οι πολυάριθμες παρουσιάσεις παιχνιδιών που εκμεταλλεύονται τον ταχύτερο επεξεργαστή του iPad ένα άλλο δείγμα. Στο iPad βλέπεις ταινίες, ίσως στην επόμενη έκδοση να μπορείς και να κάνεις video editing, παίζεις παιχνίδια, ακούς μουσική, σερφάρεις, έχεις πλήρη πρόσβαση στα social media. Και αν θες να αποθηκεύσεις αρχεία και δεδομένα υπάρχει το iCloud. Μήπως το PC είναι περιττό;
Δεν είναι, όμως, μόνο η Apple που το πιστεύει αυτό. Τα Windows 8 κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αν τα δει κάποιος για πρώτη φορά νομίζει πως βλέπει το λειτουργικό ενός tablet ή ενός smartphone. Το φυσικό πληκτρολόγιο και το ποντίκι δεν είναι τόσο απαραίτητα. Το ίδιο κάνει και η Google, το Chrome OS της οποίας μπορεί να μην τα πήγε και τόσο καλά, αλλά κάτι μου λέει ότι το Android 5.0 θα επιδιώκει να μπορεί να εγκαθίσταται και σε φορητούς υπολογιστές με την παραδοσιακή έννοια.
Η έννοια της μετά PC εποχής ίσως να είναι ένας όρος μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί η Apple προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο hype. Το βέβαιο είναι πως εισερχόμαστε σε μία εποχή που η σχέση μας με τις ψηφιακές τεχνολογίες που χαρακτηρίζονταν ως τώρα ως “πληροφορική” αλλάζει ριζικά. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μετά PC εποχή και cloud computing είναι το ίδιο πράγμα. Και ενδεχομένως να έχει απόλυτο δίκιο. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα παιδιά που θα γεννηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, ενδεχομένως να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους “φυσικό” πληκτρολόγιο QWERTY. Όπως τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2000 και μετά δεν καταλαβαίνουν πως ήταν δυνατόν να χρησιμοποιούμε PC που δεν είχαν ευρυζωνική σύνδεση στο Internet.

Source: http://www.inews.gr/106/to-iPad-kai-i-meta-PC-epochi.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...