Ads 468x60px

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Γίνεται τα “πολλά apps” να μην είναι απαραίτητα καλό; Ναι, γίνεται.


Τόσο το Αθηνόραμα Digital, όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν τη – σε γενικές γραμμές σωστή – συνήθεια να παραθέτουν το App Store της Apple ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των iPhone και iPad όταν τα συγκρίνουν με smartphones και tablets με λειτουργικό Android ή Windows Phone. Είναι δικαιολογημένο: θεωρητικά, όσο περισσότερα apps είναι διαθέσιμα για ένα λειτουργικό σύστημα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μια συσκευή που το αξιοποιεί να καλύψει τις απαιτήσεις του κοινού σε εύρος και ποικιλία. Και το App Store της Apple, ξεπερνώντας πλέον τις 600.000 διαφορετικές εφαρμογές όλων των ειδών, υπερέχει σημαντικά του Play Store της Google (400.000 apps) και του Marketplace της Microsoft (75.000 apps). Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σωστά;
Σωστά… θεωρητικά. Πρακτικά, ωστόσο, ισχύει ακριβώς το ίδιο;
Έχοντας στην κατοχή μας μια σειρά από διαφορετικές συσκευές την τελευταία τετραετία – από το iPhone 3G και 4 μέχρι το πρώτο iPad και πρόσφατα το 3, από 4 διαφορετικά smartphones και 2 tablet με Android, μέχρι 2 διαφορετικά Windows Phone – είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία των τριών Δικτυακών “καταστημάτων” apps και πώς εμείς και άλλοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Το γεγονός ότι η Apple διαχειρίστηκε εξυπνότερα (και επικερδέστερα…) απ’ όλους την “κεντρική πηγή εφαρμογών” για τις συσκευές της είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως μετά από τη χρόνια… έκθεση στη γιγάντωση του App Store, έχουμε αρχίσει να παραητρούμε και να συζητούμε με φίλους και συναδέλφους μια σειρά από πράγματα. Του είδους που κάποτε μόνο αυτονόητο δεν ήταν.
Συγκεκριμένα: στο App Store έχουμε αρχίσει να παθαίνουμε που ονομάζουν οι Σάξονες “overload”. Αυτό που θα ονομάζαμε στη δική μας γλώσσα “έχω μπουγιάρει “. Οι εφαρμογές έχουν γίνει τόσες πολλές, που είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο, έως πρακτικά… αδύνατο, να ξεχωρίσoυν οι αξιόλογες. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς αυτό που θέλει, εκτός αν ξέρει επακριβώς για τί ψάχνει. Αν ψάχνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο είδος, δεν είναι όσο εύκολο θα έπρεπε να διακρίνει το καλύτερο app για μια συγκεκριμένη δουλειά. Και η ποικιλία που κάποτε θεωρούσαμε εξαιρετικά θετική, πρακτικά “μεταφράζεται” σε απίθανα πολυάριθμες ομοειδείς και λίγες, πάρα πολύ λίγες αληθινά διαφορετικές εφαρμογές ή games.
Με 600.000 διαφορετικά apps, η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο ήταν στην ουσία αναπόφευκτο να συμβεί. Όσο μεγαλύτεροι οι αριθμοί, τόσα πιο πολλά τα σκουπίδια. Όσο μεγαλύτεροι οι αριθμοί, τόσο μεγαλύτερο το χάος. Και όσο μεγαλύτεροι οι αριθμοί, τόσο δυσκολότερο να ξεχωρίσει ό,τι αξίζει. Αυτό που δεν περιμέναμε να συμβεί, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι οι αριθμοί να ενεργήσουν ως επί το πλείστον αρνητικά – γιατί αυτό συνέβη! Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ομοειδή apps, για παράδειγμα, δεν οδήγησε στην ανάδειξη των καλύτερων, με το αντίστοιχο εμπορικό όφελος: απλώς άσκησε πίεση σε αυτά να διατεθούν σε μορφή με διαφημίσεις (ad supported) για να μην προτιμά η πλειοψηφία του κοινού τα δωρεάν. Και ο ανηλεής πόλεμος των τιμών έχει ευτελίσει το επίπεδο ποιότητας των apps: όταν τα πιο πολλά πωλούνται αντί €0.99… άντε να πείσεις ότι το δικό σου app είναι αισθητά καλύτερο και αξίζει τα…€2.99 (!) που ζητά. Και μιλάμε για €2!
Η Apple έχει αντιληφθεί πως το App Store δεν είναι πια τόσο χρηστικό όσο άλλοτε – η ανάγκη ενός καλύτερου μηχανισμού αναζήτησης, δε, είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει ανοιχτά (εξ ου και η πρόσφατη εξαγορά του Chomp). Τα φθηνά ή δωρεάν apps δεν προωθούνται τόσο από την αμερικανική εταιρεία όσο άλλοτε, αν με τον ίδιο ρόλο υπάρχουν ολοφάνερα καλύτερα εμπορικά apps. Η φημολογία όμως για μη αδέκαστα μέλη ανάμεσα στις ομάδες των ανθρώπων που εγκρίνουν και προωθούν τα apps, αλλά και για με το αζημίωτο “φτιαγμένες” βαθμολογίες στα apps από… εικονικούς χρήστες (ώστε τα πρώτα να εμφανίζονται στο Top 100 ), συνεχίζεται. Και οι φωνές για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός “Premium App Store”, το οποίο θα περιέχει μόνο τις ΑΑΑ εφαρμογές, ξεχωρισμένες μία-μία από το… σωρό, πληθαίνουν. Πώς θα διαχειριστεί η Apple τις επιπλοκές αυτής της… υπερβολικής επιτυχίας του App Store; Αναμένουμε μ’ ενδιαφέρον!

Source: http://www.appleworldhellas.com/home/αpple-app-store-το-πρόβλημα/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...