Ads 468x60px

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η Greenpeace επιτίθεται στην Apple δίχως να δίνει σημασία στα οικολογικά σχέδιά της για τα κέντρα δεδομένων


Posted Image


Bessy Theodoropoulou


Παρά το γεγονός ότι η Apple κατασκευάζει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές φάρμες που αφορά την ηλιακή ενέργεια και την ενέργεια καυσίμων η οποία προορίζεται για κέντρο δεδομένων στο Maiden της Βόρειας Καρολίνας, οι περιβαλλοντολόγοι της Greenpeace αναφέρουν πως η Apple ανήκει σε ένα μερίδιο εταιρειών οι οποίες δε φροντίζουν να διοχετεύουν καθαρή ενέργεια για τα κέντρα δεδομένων. Στις εταιρείες αυτές ανήκουν οι Amazon και Microsoft.

Αντιθέτως, η Google, η Yahoo και το Facebook απολαμβάνουν τα πρωτεία στην τελευταία αναφορά της Greenpeace με όνομα “How Clean Is Your Cloud”. Η αναφορά που επεκτείνεται σε παραπάνω από πενήντα σελίδες, κατατάσει αρκετές εταιρείες Internet σε κατηγορίες ανάλογα με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την καθαρή ενέργεια όταν αποφασίζουν την τοποθεσία των κέντρων δεδομένων τους. Ωστόσο, η Apple και η Amazon δε δείχνουν να συνυπολογίζουν τον παράγοντα της ενέργειας όπως το νερό, ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια, όταν αποφασίζουν την τοποθεσία των κέντρων δεδομένων τους.

Καθώς το internet και το cloud computing συνεχίζουν να αναπτύσσονται, η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα κέντρα δεδομένων θα αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό. Η Greenpeace αναφέρει πως τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν παγκοσμίως 31GW και υπολογίζει πως το 2012 θα αυξηθεί κατά 19%.

Για τους λόγους αυτούς, εταιρείες όπως αυτή του Facebook επιλέγουν τοποθεσίες, όπως η Σουηδία, που τους επιτρέπουν να έχουν καθαρές πηγές για την ηλεκτρική ενέργεια. Αφότου η Greenpeace διατήρησε ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στη Facebook τον περασμένο χρόνο, ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων αποφάσισε να ακολουθήσει τις υποδείξεις της.

Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...