Ads 468x60px

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προστατεύστε τα δεδομένα και το Mac σας από κλοπή

theft

Αναμφίβολα οι υπολογιστές Mac αποτελούν αντικείμενα αξίας και κανένας από μας δεν θα ήθελε να βρεθεί ποτέ στην δυσάρεστη θέση να του κλέψουν το MacBook αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Το κείμενο αυτό θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μερικούς εύκολους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει ώστε να προστατεύσει τα δεδομένα του και να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες κλοπής.

1. Μην αφήνετε τον υπολογιστή σας μόνο του
Αρχικά εφόσον χρησιμοποιείτε κάποιον φορητό υπολογιστή είναι απαράβατος κανόνας ότι δεν αφήνουμε ποτέ το μηχάνημά μας χωρίς επίβλεψη. Ειδικότερα σε δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες κτλπ, μην κάνετε το λάθος να εμπιστευτείτε το MacBook Pro σας στα χέρια άλλων.

2. Kensington Lock
Αν θέλετε να φτάσετε στα άκρα ώστε να διασφαλίσετε ότι το MacBook σας θα μείνει στη θέση του μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο Kensington ClickSafe Laptop Lock. Σχεδόν όλα τα MacBook Pro (δυστυχώς, όχι και τα MacBook Air) διαθέτουν σε κάποια πλευρά υποδοχή για τις κλειδαριές της Kensington. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε τον υπολογιστή σας στο χώρο που βρίσκεστε.

3. Find my Mac

Με το OS X 10.7.2 και το iCloud η λειτουργία Find my iPhone που έχουμε γνωρίσει στις iOS συσκευές μας ήρθε και στο Mac. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία μέσα από το System Preferences->iCloud. Όταν το κάνετε αυτό θα δημιουργηθεί ένας Guest Account λογαριασμός αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε περίπτωση που χάσετε τον υπολογιστή σας θα μπορείτε εφόσον είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο να τον εντοπίσετε και να τον κλειδώσετε μέσω του iCloud.com ή την εφαρμογή Find my iPhone [iTunes link] από κάποια iOS συσκευή.



Υπάρχουν και άλλες προτάσεις ασφαλείας για την παρακολούθηση του υπολογιστή σας, βέβαια. Μία από αυτές είναι και το Prey. Με την εγγραφή σας στην ιστοσελίδα κατεβάζετε μια εφαρμογή στον υπολογιστή που δεν μπορεί να ανιχνευθεί. Εάν σας κλέψουν την συσκευή σας (υπολογιστή, tablet, κινητό) αλλάζετε την κατάστασή της σε “Missing” από την ιστοσελίδα και σε λίγα λεπτά έχετε μια αναφορά με την τοποθεσία, φωτογραφία του κλέφτη και άλλες πληροφορίες αλλά και δυνατότητες. Είναι δωρεάν, οπότε ρίξτε του μια ματιά.

4. FileVault
Από κει και πέρα είναι καλό να λάβουμε κάποια έξτρα μέτρα προστασίας των δεδομένων μας σε περίπτωση που συμβεί το αναπόφευκτο. Ήδη το OS X Lion προσφέρει βελτιωμένη κρυπτογράφηση με το FileVault που μπορείτε να βρείτε στο ->System Preferences->Security & Privacy. Ενεργοποιώντας τη λειτουργία αυτή ολόκληρος ο σκληρός σας δίσκος θα κρυπτογραφηθεί και τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή.

5. Accounts & Passwords
Επιβάλλεται σε κάθε χρήστη Mac να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό και κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής να ζητείται ο κωδικός για να μπείτε στην επιφάνεια εργασίας. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη για οποιονδήποτε λόγο πηγαίνετε τώρα System Preferences->Users & Groups, δημιουργήστε έναν λογαριασμό και θέστε έναν κωδικό.
Τώρα πηγαίνετε στο System Preferences->Security & Privacy->General και τικάρετε την επιλογή “Require password immediately after sleep or screen saver begins” καθώς και το “Disable automatic login.”

6. Backups

Φυσικά, σε περίπτωση που σας κλέψουν τον υπολογιστή καλό είναι να έχετε φροντίσει από πριν να παίρνετε τακτικά backup του υπολογιστή σας.
 
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε διάφορες online υπηρεσίες συγχρονισμού, όπως το Dropbox, και backup, όπως το BackBlaze, για περισσότερη ασφάλεια αλλά και ευχέρεια
 
 
Source: http://www.macuser.gr/keep-your-mac-from-getting-stolen-11154

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...