Ads 468x60px

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Γιατί η Samsung κατασκευάζει Retina οθόνες και δεν τις χρησιμοποιεί στα δικά της tablet;


Πολλές φορές που διαβάζουμε για τις δικαστικές διαμάχες ανά τον κόσμο, μεταξύ Apple και Samsung, αισθανόμαστε σαν τον Goofy… ξύνουμε λίγο το κεφάλι μας και ανασηκώνουμε τους ώμους, ανίκανοι να καταλάβουμε πώς γίνεται. Δύο εταιρείες που συνεργάζονται τόσο πολύ, να έχουν τόσες διαφορές.
Η Samsung κατασκευάζει τις οθόνες Retina για το νέο iPad Apple. Κι όμως, δεν χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για τα δικά της tablet. Τι γίνεται εδώ;
Κάτι τέτοιο αναρωτήθηκαν και στο Wired.com και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πιθανή απάντηση.
Μικρά μαθήματα ιστορίας
Η βιομηχανία των «ανταλλακτικών» για τις συσκευές είναι οπισθοδρομική, δυσκοίλια και αδιαπέραστη. Κάτι σαν την Ιταλική μαφία στο Chicago της δεκαετίας του 30. Εταιρείες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, θα δολοφονήσουν η μία την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή, θα κάνουν συμφωνίες εκατομμυρίων.
Κάπως έτσι γίνεται και με την Samsung, η οποία κατασκευάζει 10άδες χιλιάδες LCD panels για την Apple, ενώ ταυτόχρονα οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη περί πατεντών, με την Apple να κατηγορεί την Samsung ότι «κλέβει» το UI του iOS, αλλά και τον σχεδιασμό των προϊόντων της.
Η Samsung όμως, δεν είναι μόνο μία Samsung. Είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός με ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων και συνίσταται από περισσότερες από 30 ανεξάρτητες εταιρείες, οι δραστηριότητες των οποίων ξεκινούν από τις ασφάλειες, μέχρι και τα πετροχημικά…. Μία τέτοια ανεξάρτητη εταιρεία μέσα στον κολοσσό, είναι και η Samsung Mobile Display. Δημιουργήθηκε το 2009 και άρχισε να υλοποιεί την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) που είχε γίνει από την Samsung Electronics και την Samsung SDI πάνω στην τεχνολογία AMOLED. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η παραγωγή της Samsung Mobile Display σε οθόνες που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις, tablets και κινητά τηλέφωνα.
Έτσι, όσο κι αν πέφτει μία βροχή αγωγών εναντίον της Samsung Electronics από την Apple, η Samsung Mobile Displayβρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ίδια εταιρεία. Και όσο συμβαίνουν όλα αυτά, οι δύο εταιρείες κάνουν ακριβώς τον ίδιο αγώνα. Προσπαθούν να πουλήσουν, όσα περισσότερα κινητά και tablets μπορούν.
Η Samsung βέβαια, δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει hardware για ανταγωνιστές. Το ίδιο κάνει και η LG, αλλά και ηSony. Οπότε…. είναι μπερδεμένο πολύ όλο αυτό.
AMOLED
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η Samsung βρίσκεται στην κορυφή μίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στις δικές της συσκευές, που δεν ενδιαφέρει την Apple: την AMOLED που έχει τοποθετήσει σε εκατομμύρια smartphones και tablets, με κορυφαίο το  Galaxy SII, τη ναυαρχίδα της Samsung για το 2011. Το ίδιο συμβαίνει και με το Galaxy Tab 7.7 που διαθέτει super AMOLED οθόνη.
Η Samsung έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην τεχνολογία OLED και την χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, διαφοροποιώντας τα από αυτά των άλλων κατασκευαστών, ενώ η Samsung Mobile Display είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάσει Super AMOLED οθόνες. Η εταιρεία λοιπόν, χρησιμοποιεί αυτό το πλεονέκτημα για να καθιερώσει τις συσκευές της.
Η επιτυχία του AMOLED βασίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει έναντι του LCD. Οι οθόνες AMOLED καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, πράγμα που επιτρέπει στις συσκευές να χρησιμοποιούν την μπαταρία για άλλες λειτουργίες, ενώ έχουν μεγαλύτερη αναλογία στην αντίθεση και τον κορεσμό των χρωμάτων. Το κόκκινο, το πράσινο και το μπλέ, φαίνονται πολύ πιοεντυπωσιακά και πιο λαμπερά στην AMOLED οθόνη, απ’ ότι στην LCD. Μα, η AMOLED είναι πιο ακριβή από την LCD, θα πει κάποιος. Ναι. Αλλά χρησιμοποιώντας η Samsung αυτή την τεχνολογία στις συσκευές της και κατορθώνοντας να την καθιερώσει, το κόστος μειώνεται λόγω της αυξημένης παραγωγής.
RETINA vs AMOLED
Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί στην AMOLED. Πχ. Μία AMOLED οθόνη, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ανάλυση 2048×1536 που έχει το νέο iPad, το οποίο έχει περισσότερα από 3 εκατομμύρια pixels συνωστισμένα σε μία οθόνη 9.7 ιντσών. Επιπρόσθετα, δοκιμές έδειξαν πως κάποια από τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των οθονών OLED, έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής στη φωτεινότητά τους, που δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια.
Όμως, επειδή ουσιαστικά κάθε tablet και smartphone έχει παρόμοια χρήση και λειτουργία, όλο το παιχνίδι ανάμεσα στους κατασκευαστές, παίζεται μέσα στην αρένα της οθόνης. Κι η AMOLED τεχνολογία, επιτρέπει στις συσκευές της Samsung να διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες.
Ποιος ενδιαφέρεται για υψηλότερη ανάλυση;
Κανείς. Μέχρι τώρα. Η Apple ένα «ρητό»: Λύνουμε προβλήματα που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν. Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε την οθόνη του πρώτου iPad και είχε εστιάσει στον τρόπο που κανείς βλέπει τα πράγματα σε αυτή την οθόνη, οι περισσότεροι γελούσαν μαζί του. Μετά τα πρώτα 10 εκατομμύρια iPad που πουλήθηκαν, όσοι γελούσαν, κατάλαβαν πως πρέπει να βρουν κι εκείνοι την χρυσή συνταγή ώστε να φτιάξουν επιτυχημένα tablets.
Έτσι συμβαίνει και με το νέο iPad. Κανένας από εμάς τους καταναλωτές δεν είχε σκεφτεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση στην οθόνη του, μέχρι που μας το είπε η Apple. Χρειάζεται όμως η Samsung να μπει στο παιχνίδι της μεγαλύτερης ανάλυσης; Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή να ακολουθήσει το trend της Apple και να προσπαθήσει να δείξει «ποιος την έχει μεγαλύτερη» (την ανάλυση) ή να εστιάσει σε αυτό που διαθέτει καλύτερο η AMOLED, που είναι αποκλειστικά δική της: την φωτεινότητα και τα χρώματα. Κι αυτό να το χρησιμοποιήσει σε όλες της τις συσκευές.
Δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει η Samsung. Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο πως θα διαφοροποιηθεί, γιατί είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που μπορούν να το κάνουν.

Source:http://www.digitallife.gr/giati-h-samsung-kataskeyazei-retina-othones-kai-den-tis-xrhsimopoiei-sta-dika-ths-tablets-22534/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...