Ads 468x60px

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Tο iPad πρέπει να κατασκευάζεται στην Κίνα


ipad
Η Apple έχει κατακριθεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια της Foxconn στην Κίνα. Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους λόγους που η Apple -και σχεδόν όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών- έχουν επιλέξει την Κίνα για την κατασκευή των προϊόντων τους  νέο δημοσίευμα του iFixit έρχεται να προσθέσει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια στο γιατί το iPad -και άλλα προϊόντα- πρέπει να κατασκευάζεται εκεί.

Η κατασκευή του iPad και άλλων ηλεκτρονικών ειδών απαιτεί δεκαεπτά δυσεύρετα χημικά στοιχεία που είναι γνωστά ως rare earth elements (REEs). Εξαιτίας, βέβαια, της μυστικότητας που διακρίνει την Apple δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια από αυτά τα δεκαεπτά στοιχεία βρίσκονται στο iPad αλλά ο καθηγητής Dr. Tim Coombs του Cambridge εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει το λανθάνιο στις μπαταρίες λιθίου της συσκευής και διάφορα άλλα για να παραχθούν τα διαφορετικά χρώματα της οθόνης. Επίσης, οι μαγνήτες στο πλάι της συσκευής μπορεί να είναι από κράμα νεοδυμίου ενώ το γυαλί, συνήθως, λουστράρεται με οξείδιο του δημητρίου.

Το πρόβλημα με αυτά τα στοιχεία είναι ότι το 95 με 97 τοις εκατό αυτών βρίσκεται στην Κίνα, η οποία ασκεί το μονοπώλιο εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές εξαγωγών αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εταιρείες να κατασκευάσουν τα προϊόντά τους εντός της χώρας για να γλιτώσουν τα έξοδα. Ήδη για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος έχουν εκφραστεί παράπονα από τον πρόεδρο Obama των ΗΠΑ ενώ δύο εταιρείες σε Αμερική και Αυστραλία έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την εξαγωγή αυτών των στοιχείων.

Ένα άλλο πρόβλημα με τα στοιχεία αυτά είναι ότι δεν είναι ανακυκλώσιμα και έτσι ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά προϊόντα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά -τουλάχιστον προς το παρόν- αφού θα απαιτούνταν ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων και μια αποδοτική μέθοδος εξαγωγής των στοιχείων που δεν προσφέρεται ακόμα τεχνολογικά.

Source: http://www.iphonehellas.gr/35262/why-ipad-has-to-be-made-in-china/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...