Ads 468x60px

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Γιατί τα "στοιχεία" δεν βοηθάνε στις προβλέψεις προϊόντων της Apple


Posted Image



Εικασίες σχετικά με μελλοντικά προϊόντα της Apple είναι πραγματικά δύσκολο κάποιος να κάνει καλά. Αυτό βέβαια δεν θα σταματήσει κανέναν όταν ακόμη και βετεράνοι των προβλέψεων πέφτουν πολλές φορές έξω!

Ο λόγος που είναι δύσκολο είναι ότι τα «αποδεικτικά στοιχεία», τα οποία θα έπρεπε κανονικά να είναι το καλύτερο εργαλείο για την πρόβλεψη κάποιου προϊόντος , δεν λειτουργούν στην περίπτωση της Apple.

Τα καλύτερα κριτήρια είναι οι στρατηγικές αναλύσεις. Αλλά ακόμα και αυτές δεν είναι απολύτως αξιόπιστες. Ακόμα και τα στελέχη της Apple δεν ξέρουν συχνά μέχρι πολύ αργά τι πρόκειται να ανακοινωθεί.

Το πρόβλημα με τα «στοιχεία»

Υπάρχουν τρία βασικά είδη "αποδείξεων" που χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε τι η Apple θα κυκλοφορήσει στο μέλλον: τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκθέσεις κατασκευής και διαρροές. Είναι όμως όλα παραπλανητικά.

Μια «κανονική» εταιρεία όπως η Samsung και η Nokia, η HP ή η Microsoft παίρνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη του προϊόντος. Ο συνήθης τρόπος είναι να επιλέξετε το εύρος των πελατών που προτίθενται να πουλήσουν, να δημιουργήσετε, στη συνέχεια, μια σειρά προϊόντων που να ταιριάζει με το φάσμα των πελατών.

Samsung ξεκινά λέγοντας: Εντάξει, χρειαζόμαστε ένα κινητό τηλέφωνο για αυτούς που δεν έχουν πολλά λέφτα, τηλέφωνο για τους χρήστες που είναι απαιτητικοί, ένα τηλέφωνο για τις γυναίκες, ένα τηλέφωνο για τα στελέχη, ένα τηλέφωνο για τους διεθνείς ταξιδιώτες, τηλέφωνο για τους φοιτητές, και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το φάσμα των διαθέσιμων τεχνολογιών και τα χαρακτηριστικά και την αντιστοίχησή τους με τις ομάδες-στόχους.

Ως εταιρεία, η Samsung είναι εντελώς ουδέτερη σε ό, τι ένα τηλέφωνο πρέπει να μοιάζει και πώς πρέπει να λειτουργεί.

Η Apple είναι το αντίθετο. Η εταιρεία δημιουργεί και παράγει ένα τηλέφωνο κάθε φορά, και είναι απαιτητικοί για το τι ένα τηλέφωνο πρέπει να μοιάζει και πώς πρέπει να λειτουργεί.

Τόσο η Samsung και η Apple δοκιμάζουν χιλιάδες ιδέες. Αλλά στην περίπτωση της Samsung, οι καταναλωτές επιλέγουν. Στην περίπτωση της Apple, η Apple επιλέγει.

Όλοι ήταν σοκαρισμένοι αυτή την εβδομάδα στην αποκάλυψη ότι η Apple έλαβε σοβαρά υπόψη την έναρξη του iPhone με ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Αλλά αυτό σοκ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντιπαράθεση με άστοχες υποθέσεις του κοινού σχετικά με το πώς η Apple αναπτύσσει προϊόντα.

Σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν καθαρά στο μυαλό του Jony Ive.

.Η Apple κάνει πρωτότυπα, ώστε οι άνθρωποι στην εταιρεία να δουν πως αισθάνονται σχετικα με αυτά.

Αλλά πριν κάνει μια σειρά από τα πρωτότυπα, θα πρέπει να έχει ιδέες. Και για να μπορέσει να έχει ιδέες και για να μπορέσουν να ληφθούν υπόψη τα πρωτότυπα, θα πρέπει να αναπτύξει εκείνες τις ιδέες. Και αν αναπτύξει τις ιδέες, θα πρέπει να τις κατοχυρώσουν πριν το κάνει μια άλλη εταιρεία.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι εξαιρετικά ευρεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε ιδέα που εφαρμόζονται είναι πολύ πιο στενή. Και για αυτό μια πρόβλεψη βασισμένη σε αυτά πολλές φορές είναι ατυχής. Πολλά από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορεί να καταλήξουν σε κάποιο πρωτότυπο αλλα όχι στο τελικό προϊόν!

Αυτό είναι πιθανώς δεν συμβαίνει με μια κανονική εταιρεία όπως η Samsung. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πρωτότυπα, είναι κατά πάσα πιθανότητα εκείνα που θα καταλήξουν σε ένα ή περισσότερα από τα τηλέφωνά της εταιρείας.

Κάθε φορά που η Apple αναφέρει προφανώς κάποια νέα αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δημοσιογράφοι τεχνολογίας το πέρνουν ως απόδειξη της πρόθεσης της Apple. Δεν είναι έτσι όμως!

Και, εν πάση περιπτώσει, πολλές ή περισσότερες από τις λεγόμενες "διαρροές" είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένες και μακριά από την αλήθεια.

Γιατί οι στρατηγικές αναλύσεις λειτουργούν καλύτερα?

Μια καλύτερη, αλλά ακόμα ατελής, προσέγγιση για την πρόβλεψη των προϊόντων της Apple είναι η ανάλυση της στρατηγικής και της κουλτούρας της εταιρείας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη στρατηγική της Apple; Είναι το να βρίσκει τις περιοχές όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από κακή εμπειρία και να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό του υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας καλής και καταναλωτικής εμπειρίας.

Με βάση αυτή τη στρατηγική, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος το Apple TV. Η Apple θα μπει στο χώρο γιατί οι τηλεθεατές υποφέρουν από το ποικίλο περιεχόμενο.

Το Apple TV, πως θα μοιάζει; Αυτό είναι εύκολο: όπως το iMac. Γιατί; Επειδή η ανάλυση της στρατηγικής της Apple φανερώνει την ενότητα του σχεδιασμού. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που θέλουν ποικιλία σχεδίων, η Apple έρχεται με σχεδιαστικές ιδέες που προσπαθεί να εφαρμόσει σε σειρές προϊόντων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Καλές προβλέψεις!


Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...