Ads 468x60px

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ιστορική Αναδρομή: Πως γεννήθηκε το λειτουργικό σύστημα Unix, από το οποίο προέρχεται το Mac OS;


Πως γεννήθηκε άραγε το πιο ανεπτυγμένο λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως, το Unix;

Το Unix, ακόμη και μετά από τριάντα χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένα λειτουργικό σύστημα επίκαιρο και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές διαθέσιμες παραλλαγές ανοιχτού κώδικα (open source), γιατί η εφαρμογή του επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος, γιατί δίνει στους διαχειριστές τους συστήματος υψηλή δυναμική και επειδή χρησιμοποιείται ευρέως σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας που απαιτούν ασφάλεια και σταθερότητα.

Παραδόξως, το Unix γεννήθηκε από τις στάχτες ενός έργου το οποίο δεν εξελίχθηκε θετικά: το 1960 η γνωστή πολυεθνική αμερικάνικη εταιρεία AT & Τ ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, με σκοπό την δημιουργία ενός καινούργιου λειτουργικού συστήματος, άκρως πρωτοποριακού και επαναστατικού για το υψηλό δυναμικό του, του γνωστού σε εμάς Multics. Δυστυχώς, εξαιτίας των τεχνικών περιορισμών της εποχής, το  project απέτυχε, κι έτσι η ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους καλύτερους επαγγελματίες και ερευνητές της εποχής βρέθηκε στα εργαστήρια της εταιρείας Dell (εκείνη την εποχή ήταν ένα παρακλάδι της AT & T), όπου και βρήκε «καταφύγιο» για να συνεχίσει το έργο της.  

Κάποιοι από τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανόμενου και του Dennis Richie (του πατέρα της γλώσσας C μαζί με τον Kerninghan), είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν έναν τύπο videogames, τον κλασικό τύπο «space invaders». Έτσι λοιπόν ήταν που ξεκίνησαν να γράφουν μια πρώιμη μορφή του λειτουργικού συστήματος το οποίο περιλάμβανε έναν «μεταφραστή» προγραμματιστικών εντολών και ήταν η πρώτη φορά που εισήχθη σε σύστημα η έννοια του «time sharing 1» και αυτό ήταν μια αληθινή επανάσταση στον κόσμο της πληροφορικής.

Ο Richie και η φιλοσοφία, βάσει της οποίας γεννήθηκε το Unix.
-      Κάθε πρόγραμμα και κάθε λειτουργία θα πρέπει να κάνουν ένα μόνο πράγμα και θα πρέπει να το κάνουν καλά.
-      Το output ενός προγράμματος θα πρέπει να είναι το input ενός άλλου προγράμματος.
-      Το software θα πρέπει να μπορεί να μοιράζεται και να ενσωματώνεται σε άλλα λογισμικά.

Έτσι, την 1η Ιανουαρίου 1970, το λειτουργικό σύστημα Unics (στη συνέχεια ονομάστηκε Unix) βγήκε στην επιφάνεια. Στην αρχή το αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό, σε μια εποχή που υπήρχαν λίγοι προγραμματιστές, τα συστήματα που προγραμμάτιζαν ήταν γραμμικά ή μιας πορείας και η έννοια του λειτουργικού συστήματος ήταν αρκετά κλειστή: αναφερόταν κυρίως σε ένα software χρήσιμο για την διαμόρφωση του hardware, παρά σε ένα σύστημα για την καθημερινή διαχείριση του ιδίου.

Το σύστημα βγήκε στο φως και κατέστη αναγκαίο να δημιουργηθεί μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος επικοινωνίας, για την αποστολή των διάφορων εντολών και την λήψη αποτελεσμάτων που μέχρι τότε γινόταν είτε με την χρήση διάτρητων καρτών, είτε στέλνοντας εντολές σε μια γλώσσα χαμηλότερου επιπέδου. Με την άφιξη του Unix, δημιουργήθηκε και το πρώτο shell από τον Steven Bourne.

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια τεχνική η οποία συνίσταται στη διαίρεση του χρόνου υπολογισμού του επεξεργαστή σε κβάντα και του χρόνου που θα διατεθεί σε διαφορετικές διαδικασίες. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1957 από τον Robert Bemer, μαθηματικό και μηχανικό, πρωτοπόρο της επιστήμης των υπολογιστών.

Ωστόσο, η AT & T έδωσε το project Unix στο πανεπιστήμιο του Berkley, χωρίς να κατανοήσει πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του συστήματος, και από το οποίο στη συνέχεια δημιουργήθηκε η έκδοση Unix, γνωστή ως Free-BSD. Στο πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε ένα νέο shell, csh, με σκοπό να μοιάζει στην γλώσσα C. Από εκείνη τη στιγμή, η εξάπλωση των Unix-like συστημάτων σε ολόκληρο τον ακαδημαϊκό κόσμο γνώρισε μεγάλη άνοδο και δημιουργήθηκαν πολυάριθμες εκδόσεις shell, ενώ το σημείο καμπής ήρθε με το project GNU του Richard Stallman, το οποίο δεν συνιστούσε τη δημιουργία ενός shell εντελώς free και άνευ περιορισμών.

Έτσι γεννήθηκε το Bash (Bourne again Shell). Από τότε το bash εξελίχθηκε ραγδαία μέχρι και σήμερα και είναι αναμφισβήτητα ο πιο χρησιμοποιούμενος ευρέως «μεταφραστής» εντολών. Το shell Bash είναι βασισμένο στο μοντέλο Posix. To Posix (Portable Operating System Interface for Unix), είναι ένα πρότυπο που δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ΄80, προκειμένου να τυποποιηθούν οι διάφορες εκδόσεις του Unix. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, υπάρχουν πολλές εκδόσεις συστημάτων που βασίστηκαν στο Unix, οι οποίες ονομάζονται Unix-like και για να αναφέρουμε κάποιες, Linux Ubuntu, Figure 3, Red Hat, Debian, Slackware, κ.ά και στη συνέχεια παραλλαγές του ελεύθερου λογισμικού.

Η ειδοποιός διαφορά αυτών των πολυάριθμων συστημάτων είναι ορατή στην επιφάνεια εργασίας του desktop, δηλαδή στην αλληλεπίδραση που έχει το σύστημα με τον χρήστη (KDE ή Gnome για τα συστήματα Linux, Quarz για τα συστήματα MacOS), αλλά η καρδιά του συστήματος, ο πυρήνας του δηλαδή, παραμένει πάντα ίδιος, και παρά το πέρας των χρόνων θεωρείται ακόμη το σημείο αναφοράς των λειτουργικών συστημάτων. 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...