Ads 468x60px

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ιστορική Αναδρομή: Το λογότυπο της Apple, πως ξεκίνησε και τι συμβολίζει.


Το δαγκωμένο μήλο είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα στον κόσμο! Έχει αρκετά μεγάλη ιστορία και το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως λογότυπο της γνωστής εταιρείας, δεν ήταν δαγκωμένο.
 Η εταιρεία όπως όλοι ξέρουμε ιδρύθηκε το 1976 από τους Steve Jobs και Steve Wosniak. Το λογότυπό της ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, σχεδιάστηκε από τον Ronald Wayne και απεικόνιζε τον Isaac Newton καθισμένο κάτω από ένα δέντρο με ένα μήλο, ακριβώς πάνω από το κεφάλι του. Εκτός από την εικόνα υπήρχε και κείμενο, το οποίο αποτελούσε μέρος του λογότυπου: «NewtonA Μind Forever Voyaging Through Strange Seas of ThoughtAlone.» Και η μετάφραση αυτού του κειμένου: «Νεύτωνας… Ένα πνεύμα που πάντα ταξίδευε μέσα από παράξενες θάλασσες σκέψης… Μόνος.»

Μπορεί λοιπόν το αρχικό λογότυπο της εταιρείας να μην ήταν δαγκωμένο μήλο, ήταν όμως σίγουρα μήλο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι και η λέξη Macintosh αναφέρεται σε συγκεκριμένη ποικιλία μήλου. Πόσοι από εσάς το γνωρίζατε αυτό;
Το λογότυπο με το Νεύτωνα δεν κράτησε πολύ. Αρκετά σύντομα, ένα χρόνο περίπου αργότερα, εμφανίστηκε ως λογότυπο το γνωστό Rainbow Apple. Δημιουργός αυτού του δαγκωμένου πολύχρωμου μήλου ο Rob Janoff και οι φήμες για το λόγο του «δαγκωμένου» πολλές! Κάποιες φήμες λένε ότι το δάγκωμα στο μήλο είναι λογοπαίγνιο των λέξεων bite και byte, όπου bite σημαίνει στα ελληνικά δαγκώνω, ενώ άλλες λένε ότι το μήλο σχετίζεται με το δέντρο της γνώσης και την Βιβλική ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Άλλωστε κάποιοι τότε όπως και σήμερα υποστηρίζουν ότι η τιμή των προϊόντων της Apple είναι κάπως απαγορευμένη, όπως και ο συγκεκριμένος καρπός (The forbidden fruit). Τώρα όσον αφορά το γεγονός ότι ήταν χρωματιστό, οι φήμες λένε ότι σχεδιάστηκε έτσι για να προωθήσει και να διαφημίσει τον υπολογιστή της Apple (Apple II), ο οποίος είχε έγχρωμες δυνατότητες. Άλλες φήμες πάλι λένε ότι οι έγχρωμες γραμμές του μήλου σχετίζονται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου (εξού και το όνομα Rainbow Apple).
Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιούσε το δαγκωμένο μήλο έως το 1998. Έπειτα το μήλο παρέμεινε δαγκωμένο, αλλά άλλαξε το χρώμα του και έγινε μονόχρωμο. Αυτή η αλλαγή σχετίζεται και με την επιστροφή του Steve Jobs στην εταιρεία ένα χρόνο νωρίτερα. Κάποιες φήμες λένε ότι αυτή η αλλαγή έγινε και για λόγους οικονομικούς, π.χ. η ακριβή εκτύπωση του λογότυπου στα προϊόντα της.

Από τότε λοιπόν που άλλαξε το πρώτο σχέδιο (εκείνο που απεικόνιζε το Νεύτωνα), το μήλο δεν έχει αλλάξει και έχει παραμείνει δαγκωμένο. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η Apple το εμπορικό της σήμα; Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στην Apple, αλλά κατά την άποψή μας αυτό θα παραμείνει πάντα ίδιο. Άλλωστε το δαγκωμένο μήλο έχει συσχετιστεί άμεσα με την γνωστή εταιρεία και δεν υπάρχει άνθρωπος, ακόμη κι εκείνοι που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την τεχνολογία, που δεν μπορεί να το αναγνωρίσει. Είναι ένας από τους λόγους των μεγάλων της επιτυχιών! Βέβαια, σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε κάποιες φήμες που ήθελαν την Apple να αλλάζει χρώματα και τον Tim Cook, λάτρη των ουράνιων τόξων να σκέφτεται κάτι περισσότερο χρωματιστό για άλλη μια φορά. 

Ποιος ξέρει άραγε; 

Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...