Ads 468x60px

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η τηλεόραση, το μεγάλο στοίχημα του Κουκ





Εδώ και περίπου έξι μήνες, όταν και πήρε το χρίσμα από τον Στιβ Τζομπς για τη διαδοχή του, ο Τιμ Κουκ σίγουρα θα παλεύει να αποδείξει αν αποτελεί άξιο διάδοχο του -επί χρόνια- ηγέτη της Apple.
Σε έξι μήνες δουλειάς, όσους καρπούς και να έχει αποφέρει, δεν μπορούν να τεθούν σε σύγκριση με την ιστορία που έγραψε ο Τζομπς με τα "χρώματα" της Apple και όχι μόνο... Ειδικά μάλιστα όταν συνεχίζουν να υπάρχουν τα σενάρια, ότι η διαδρομή της εταιρείας για τα προσεχή χρόνια έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Τζομπς, ως παρακαταθήκη και πως απλά οι άνθρωποι της εταιρείας ακολουθούν κατά γράμμα τις "10 εντολές" όπως τις άφησε ο εμπνευστής τους.
Δυστυχώς, η όποια επαφή μας με την προσωπικότητα του Κουκ περιορίζεται μέσα από τις παρουσιάσεις που έχει κάνει για τα προϊόντα της Apple στο τελευταίο εξάμηνο και τις σπάνιες συνεντεύξεις που έχει δώσει. Και κατά 99,99999% έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον... Όσον αφορά στις παρουσιάσεις, βλέπουμε ότι ακολουθεί σε ένα βαθμό τα χνάρια της μεθοδολογίας του Τζομπς: ξεκινάει με τους εντυπωσιακούς αριθμούς που έχει επιτύχει η Apple, δημιουργώντας το απαραίτητο δέος στο ακροατήριο και εν συνεχεία προχωράει στις νέες ανακοινώσεις. Έχοντας ήδη κερδίσει το κοινό, η όποια ανακοίνωση αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη ένταση... Η μόνη διαφορά που διακρίνουμε είναι ότι έχει δώσει μεγαλύτερο χώρο στους συνεργάτες του, οι οποίοι πλέον έχουν περισσότερο χώρο στο βήμα και κατ' επέκταση στην έκθεσή τους στο κοινό.
Σίγουρα δεν μπορούμε να διαγράψουμε αυτούς τους έξι μήνες του Κουκ στο τιμόνι της Apple. Οι εντυπωσιακές πωλήσεις που έχει πετύχει η εταιρεία, τα τεράστια κέρδη της είναι σε ένα βαθμό (μικρό ή μεγάλο) προϊόν και της δικής του δουλειάς. Όμως, γνώμη μου είναι ότι το πραγματικά μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο θα είναι η είσοδος της Apple στις τηλεοράσεις, που λίγο έως πολύ θεωρείται δεδομένο ως το επόμενο βήμα της εταιρείας. Ένα βήμα που χτίζεται σιγά, σιγά με το Apple TV και θα ολοκληρωθεί μόλις δούμε την πρώτη τηλεόραση με σήμα το μηλαράκι. Ένα βήμα που περιλαμβάνει εκτός από την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα κατηγορία συσκευών και την επαναδιαπραγμάτευσή της με τους παρόχους περιεχομένου (στούντιο, κανάλια κ.α.) για τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται το περιεχόμενο μέσα από την πλατφόρμα της. Και το τελευταίο είναι σίγουρα μια δύσκολη άσκηση.
Ο Τζομπς στο παρελθόν έπεισε (εύκολα ή δύσκολα) τα μεγάλα στούντιο. Τώρα ήρθε η στιγμή να πείσει (και αυτούς αλλά και άλλους) και ο Κουκ...

Source: http://www.inews.gr/106/i-tileorasi-to-megalo-stoichima-tou-kouk.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...